sobota, 23. november 2013

Brokoli kot zaščita pred kožnim rakom?



Obstajajo številne študije o koristnosti uživanja zelenjave na naše zdravje.  Novejše raziskave dokazujejo tudi učinkovitost brokolija v boju proti kožnemu raku pri uporabi neposredno na kožo, ne da bi ga bilo potrebno uživati.

Sally Dickinson, raziskovalna asistentka na katedri farmakologije na Univerzi v Arizona Cancer Center je skupaj z raziskovalci iz John Hopkins University ugotovila, kako sulforafan –spojine, ki jih brokoli vsebuje, lahko pomagajo pri preprečevanju te bolezni kože.

Po podatkih American Cancer Society je kožni rak najpogostejša rakasta bolezen v ZDA. Več kot 3,5 milijona novih primerov te bolezni odkrijejo vsako leto. Eden od glavnih vzrokov za nastanek kožnega raka  je prevelika izpostavljenost nezaščitene kože soncu. Predvsem to velja za najbolj agresivno obliko kožnega raka – maligni melanom. Dr. Dickinsonova pravi, da je še vedno preveč novih primerov kožnega raka vsako leto, čeprav je ozaveščenost glede potrebe po zaščiti pred sončnimi žarki in zmanjšanju izpostavljenosti kože sončnim žarkom v porastu. "Iskali smo boljše načine za preprečevanje kožnega raka v oblikah, dostopnih in primernih za javno uporabo. Sulforafan  je pokazal  učinek pri preprečevanju kožnega raka, ki jih je povzročila  izpostavljenost ultravijoličnim žarkom. "

 Dr Dickinson je začela raziskovati kemopreventivno lastnosti brokolija v letu 2005 . Od takrat so njene raziskave  pokazale , da je sulforafan zelo učinkovit pri inhibiciji povzročiteljev raka  - kot je na AP - 1 proteina - in na sproščanje kemo-zaščitnih  genov - kot gena Nrf2. V nadaljnji  pilotni študiji  John Hopkins University, je raziskovalna ekipa testirala učinkovitost aplikacije brokolija na bolnikih, katerih koža je bila izpostavljena umetni svetlobi. Študija je pokazala , da je uporaba varna, tako pri lokalni kot oralni aplikaciji. Dr. Dickinsonova dodaja, da je potrebno glede na uspešnost  preveriti še druge možnosti aplikacije. "Sulforafan je vrsta spojine , ki ima toliko neverjetnih teoretičnih možnosti  aplikacije , treba je le učinkovino  pravilno odmeriti " pravi dr. Dickinsonova

"Spojina se je že izkazala kot zelo učinkovita pri blokiranju opekline ,bili smo priča primerom, ko so se aktivirali zaščitni encimi v koži." Ekipa izvaja to raziskavo  v upanju, da je možno pri bolnikih s šibkejšim imunskim sistemom  uporabiti sulforafan, s ciljem zmanjšati tveganje za nastanek kožnega raka .
Medical News Today je pred kratkim poročal o študiji  University of East Anglia v Veliki Britaniji , ki je preučevala možnost preprečitve nastanka osteoartritisa z uživanjem brokolija.

Študija  Univerze Michigan 2010 ugotavlja, da je spojina sulforafan  učinkovita za preprečevanje in zdravljenje raka na dojki.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar