četrtek, 21. november 2013

Hialuronska kislina

Hialuronska kislina, ang. hyaluronic acid, na izdelkih pa tudi kot hyaluronan ali hyaluronate, je dandanes dosegljiva v različnih prehranskih dodatkih, kremah za kožo in cello injeckijskih pripravkih. Pa je to res »magična« sestavina, kot jo prikazujejo proizvajalci kozmetičlnih sestavin ali gre le za še eno marketinško strategijo?

Kaj je hialuronska kislina
 
Hialuronska kislina je gelu podobna molekula, ki ima odlično sposobnost zadrževanja vode, načeloma pa je prisotna v telesu vsakega sesalca kot »mazivo« v prostorih, ki bi bili drugače napolnjeni le z medcelično tekočino ali limfo. Hialuronska kislina podmazuje tako sklepe kot živčevje, vlaži kožo in lase ter polni predele v naših očeh, zato lahko trdimo, da gre za pomembno snov. Čeprav so jo odkrili že v tridesetih letih dvajsetega stoletja, je nek novinar v japonski vasi raziskoval, zakaj so osemdeset in devetdesetletniki tam tako malo zgubani, zakaj so njihovi sklepi v odličnem stanju in zakaj niso prav nič plešati. Ugotovil je, da je to posledica estrogenu podobne molekule, ki jo vnašajo v svoje telo z veliko soje in tofuja, kar je celicam pošiljalo signal za proizvajanje hialuronske kisline.
Naše telo vsebuje okoli 15 gramov hialuronske kisline, najdemo pa jo praktično v vsakem delu telesa. Hialuronska kislina ima nešteto funkcij, med drugim skrbi za vlažnost kože, stimulira nastajanje kolagena, deluje kot antioksidant proti prostim radikalom, ohranja kožo elastično, deluje kot mazivo za sklepe in živčna tkiva, ima antibakterijsko in protivnetno delovanje. Tretjina teh 15 gramov se vsak dan razgradi in ustvari ponovno – ravno tukaj pa nastanejo težave. S staranjem namreč telo preneha proizvajati marsikatero sestavino in hialuronska kislina ni nikakršna izjema. Zmanjšanje količine te snovi v telesu pa posledično vodi k staranju – predvidoma se to začne dogajati že pred štiridesetim letom starosti.


Koristi hialuronske kisline


Koža: Skoraj polovica vse hialuronske kisline v telesu se nahaja v kolagenu kože, zato tam igra bistveno vlogo. V celicah kože je sposobna zadržati kar 1000-kratno vrednost svoje teže vode, zato lahko trdimo, da je odlično vlažilno sredstvo. Glede na raziskave je znano, da je to najbolj vpojna biološka substanca, zato tudi tako dobro pripomore h gladkosti, mehki kožo in zmajšanim gubam. Enako pomembno pa je, da hialuronska kislina odstranjuje nečistoče iz celic, tudi na mestih, kjer je krvni obtok slabši zaradi manjšega števila žilic.

Dandanes hialuronsko kislino pohvalimo vsaj toliko ali celo bolj kot kolagen, saj se je v anti-ageing terapijah odlično obnesla. Zmanjšuje znake staranja, vidnost gubic ter kožo prijetno hidrira.

Sklepi: Večina pozna prehranske dodatke z glukozaminom, ki jih pogosto uporablljamo proti artrozi sklepov. Glukozamin sodi v skupino sestavin z imenom glikozaminglikanov ali GAG, ki pomagajo graditi zdrave, aktivne in fleksibilne sklepe. Med glikozaminglikani pa je najučinkovitejša ravno hialuronska kislina! Uporablja se celo v injekcijskih pripravkih, ki jih uporabljajo predvsem starejši in športniki za lajšanje težav s sklepi.

Oči: Hialuronska kislina je del očesne sestave, ki jih daje obliko. Prva hialuronska injekcija, ki so jo testirali, je bila uporabljena med operacijo sive mrene, da bi pospešila okrevanje po opreaciji. Ker odlično vlaži očesna tkiva, je odlična tudi za ljudi z občutljivimi in suhimi očmi. Pri tem lahko pomagajo tudi prehranski dodatki, ki dobro služijo pri ohranjanju dobrega vida

Bolezni dlesni: V Veliki Britaniji imajo kar trije od štirih odraslih nad 35 let težave z dlesnimi. Bolezni dlesni in razpadanje zob sta najpogostejša vzroka za izgubo zob. Hialuronska kislina je pomembna vezivna sestavina, ki dlesnim pomaga pri regeneraciji zdravega tkiva, zato jo najdete v izdelkih za dlesni – npr. Gengigel.

Ni komentarjev:

Objavite komentar